Често срещани проблеми и решения

By Петър Тодоров, 12/09/2013 - 14:56
Проблеми при аерографите

Не излиза никакъв въздух?
Първият въпрос, който ще ви зададем е: разкачихте ли маркуча от аерографа и проверихте ли дали компресорът осигурява достатъчно количество въздух?

Някои механизми на спусъка имат специфичен начин на сглобяване, Сигурни ли сте, че сте сглобили по правилния начин? Усещате ли клапана да се премества, когато натиснете спусъка?
При някои модели като премахнете предната част на аерографа, в основното тяло там има малка дупчица, от там би трябвало да излиза въздуха, когато натиснете спусъка. Ако въздухът излиза, тогава проблемът е, че нещо запушва дюзата. Ако има засъхнала боя, която да запушва тази част, накиснете, за да омекотите малко и да я премахнете.

Има малко гумено уплътнение, коетоможе да се е повредило- сменете го.
Излиза само въздух, без боя…
Може би боята е прекалено гъста или има бучки. Опитайте с вода, за да видите дали проблемът е в боята. Ако водата преминава и аерографът пръска равномерна струя, разредете и прецедете боята.
Понякога иглата е заседнала от засъхналата по нея боя, проверете дали се движи свободно.
Възможно е да се е образувал и вакуум в казанчето, разбъркайте и опитайте пак.
Аерографът ми работи в началото, след това спира…
Много често срещан въпрос от нашите клиенти, оплакванията са че в началото на работата всичко е добре, докато към края започват запушвания и ли неравномерно пръскане.Сами разбирате, че аерографът е метален уред и би било трудно да настъпят някакви изменения по време на една сесия с него. Е какво е тогава? Най- вероятно причината е в боята.
Боята може да засъхне по иглата, по време на употреба, особено ако е акрилна и особено ако ако художникът има навик да изпуска въздуха, преди да дръпне спусъка докрай. Отстранете внимателно засъхналата боя от връхчето на иглата.