Почистване

By Петър Тодоров, 10/24/2013 - 19:37
Аерограф Почистване

Как да почистим аерографа след употреба?

July 3, 2011 at 4:00pm

Правилното почистване на аерографа е много важно, за да се предотврати бързата амортизация и неправилното функциониране, вследствие на запушване. Факт е, че повечето проблеми с аерографите се причиняват, поради неправилнота грижа за него след използване.
От какво се нуждаете, ако нямате специален комплект за почистване?
-          Мека хартия или парцалче, с които да избърсвате остатъците от боя
-          Памучни тампони и клечки за почистване на уши
-          Малка четчица
-          Препарат за почистване
-          Разредител за боя
Има два метода за почистване:

  1. Повърхностен- при който само се изпръсква течност за почистване. Обикновено се използва между различните цветове.
  2. Дълбочинен- при него аерографът се разглобява и отделните части, които имат допир с боята се почистват внимателно и прецизно. Обикновено се използва след приключване на работата.                                                                                                                                                     Ако  искате перфектно почистване- комбинирайте двата метода според указанията:

Повечето метални аерографи имат сходно устройство и се продават с упътване за сглобяване и разглобяване- следвайте го внимателно.
Започнете почистването като напълните казанчето с препарата за почистване и изпръскайте течността, ако накрая все ояе има оцветяване от боята- повторете процедурата. След това с клечката за уши почистете стените на казанчето.
Следва разглобяване на аерографа, не е необходимо да го разглобявате напълно, достатъчно е да развиете предната част и да махнете дюзата. След това развийте и задната част и извадете иглата.  Сложете малките частици в съд с разредител нпр. Етил Ацетат- основен разредител в боите, лаковете, както и във фармацевтичната индустрия като стерилизиращ разтворител, можете също така да използвате лакочистител. Сега идва ред на иглата- внимателно я избършете с тампон, напоен с разредител. За да предотвратите надраскванията по нея, можете да полирате с препарат за полиране на нокти. След иглата, почистете и самото тяло- внимателно с клечката за уши в по- големите отвори, а за по малките можете да използвате игличка с навит конец, който да попие боята. Преди това обилно напръскайте с препарата за прозорци. След като почистите тялото, поставете внимателно иглата обратно. Извадете дюзата и предната част и довършете почистването с клечката за уши или пригодената игличка. Сглобете напълно уреда и полирайте с парче плат. Ако изпълнявате тази процедура редовно- ще имате по- дълго добре работещ аерограф.

  • Не впръсквайте разредители и ацетон през сглобения аерограф, гумените уплътнения се повреждат!!! Използвайте специална течност за почистване.