Игли и дюзи

By Петър Тодоров, 11/21/2013 - 16:38
Дюза

Игли и дюзи

Всички аерографи работят на един и същи принцип: въздух и вода се смесват на определено място в тялото на аерографа. На това място има заострена игла, която изстрелва смеската напред. Тази проста концепция е била използвана още от неолита при пещерните рисунки- първобитните хора са сдъвквали червени плодове, дробовете им са били източник на налягане, устата е била в ролята на дюзата, а езикът в ролята на иглата. Самият аерограф е изобретен около 1900 година, правейки живота на съвременните творци, значително по лесен.
Очевидно е, че човешкият език не е достатъчно заострен, тънката и остра игла позволява изключително фини линии и прецизна работа. Аерографите, които са за най- малки детайли имат размер на иглата от около .18 мм. За работа на големи пространства и мащабни проекти се ползват т. нар пистолети, които имат затъпени и големи дюзи, за да могат да разпръскват големи количества боя.
Дюзата е част от предния дял на аерографа и иглата влиза в нея. При еднодействащите  аерографи, когато винта е завъртян, разстоянието между  дюзата и иглата се разширява, като иглата леко се измества към по- тънката част.
Ето ги и различните размери на иглата:
.5мм-. 4мм: Най-големият размер игла. Подходящ за широка употреба и големи повърхности/ едри детайли
.3мм- .35мм: това е големият размер на т.нар фини игли, подходящи за фонове и фрихенд детайли (работа със шаблони).
.2мм/, 21мм/, 23мм/, 25мм: среден размер. Нанасянето на фонове и работата с големи повърхности ще ви отнеме повече време, струята е по- фина. Това е златната среда, подходяща както за по- едри, така и за по- фини детайли.
.15мм и по- малко: идеален за изключително фини детайли, но работата с по- големи повърхности ще ви отнеме цяла вечност. Трябва да го комбнирате с друг аерограф.
Кое да избера?

.3мм е перфектния размер за начинаещи, които ще започнат с базови покрития и работа с шаблони.  Ако искате да вложите малко повече пари, преминете на .2мм.  Друга опция са аерографите, които имат сменяеми игли/ дюзи.
Какво ще стане, ако имате много търпение и решите да заложите на .15 мм дюза. Това ще е голяма грешка. Ще попитате защо. Колкото по- малка е дюзата, толкова по- фина е атомизацията на боята, което означава, че засъхва изключително бързо. Колкото по- малка е дюзата, толкова по- бързо засъхва, понякога причинява и запушвания- ще трябва да почиствате доста често.