Балончета в казанчето

By Петър Тодоров, 11/14/2013 - 11:49
Балончета в казанчето на аерограф

Проблемът с балончетата, които се появяват в  казанчето/ бурканчето на аерографа е много често срещан. Причината е блокирането на въздушния поток и връщането на въздушната струя обратно към казанчето. За да предотвратите това или да го поправите, следвайте тези съвети:
1. Уверете се, че дюзата е добре затегната. След това почистете добре боята, за да има перфектно уплътняване ( това е най- лесният проблем за отстраняване). Принципно, когато е добре затегната дюзата, връхчето на иглата трябва леко да се подава. Ако използвате неподходяща дюза, връхчето може да остане вътре.
2. Ако вашият аерограф е без дюза ще изстреля капачката заедно с  количеството боя (не ни питайте откъде знаем това).
3. Най- честото място, от където може да изпуска или да има напластяване на боя е там, където дюзата се завива за тялото на аерографа. За да избегнете това, превантивно намажете винта с вакса, която ще уплътни, а от друга страна и ще улесни отстраняването на дюзата. Ако използвате аерографа за хранителни продукти- използвайте пчелен восък.
4. Друга причина може да бъде повреда на връхчето на дюзата. Може да проверите дали това е така, като смените дюзата с друга и видите дали балончетата се появяват отново или, ако нямате резервна- да проверите с бижутерска силно увеличителна лупа. Изправната дюза би трябвало да е с изчистен пръстен, без пукнатини и драскотини- ако забележите каквито и да било изменения би трябвало да замените тази част с нова.
5. Почти винаги пропуските на въздух и напластяванията са свързани с дюзата и добрата новина е, че са лесно поправими.