Аерограф с въглероден двуокис (CO2)

By Петър Тодоров, 11/06/2013 - 17:52
Аерограф с въглероден двуокис CO2

Какви са плюсовете и минусите при използването на аерограф с резервоар с въглероден диоксид (CO2)?

Да започнем с плюсовете: Въглеродният диоксид (CO2) е чудесен източник за захранване на аерографа - при него има по–малко замърсяване, не отделя водни пари и определено в много по- удобен, отколкото компресор от гледна точка на захранването- той може да работи без електричество.

Ето ги и негативите: тези резервоари са тежки и трудни за пренасяне. Също така те трябва да бъдат презареждани често. Въпреки че пълненето им е евтино, имайте предвид, че на всеки 5 години трябва да преминават през т.нар. хидротест.

Друг минус е температурата на въглеродния диоксид. В самия резервоар и когато е под налягане той е течност - течен въглерод. Въглеродния диоксид се изстудява значително по време на декомпресията, при преминаването му от течно в газообразно състояние.

При работа със CO2 газ, аерографът може да започне да засмуче течност, ако успеете изразходите целия газ от резервоара, особено ако работите с голям обем. Ако това се случи, маркучът ви ще замръзне и аерографът ще започне да пръска лед и ако ледът влезе в контакт с кожата ви, ще остави сивкав белег от замръзване. Когато използвате аерографа си с CO2 резервоар , трябва непрекъснато да следите температурата на резервоара да не стане твърде ниска. Дори и самият резервоар да не замръзне, ниската температура може да причини сериозни щети на авто боите. При използване на автомобилни бои, не трябва да са пръска при температура по- ниска от 15 градуса. Въглеродният диоксид, който излиза от аерографа може да достигне до минус 7 градуса, защото боята ще замръзне, преди да стигне до повърхността, върху която работите. Това е и една от причините, поради която не можете да ползвате пистолет за пръскане, температурата ще е твърде ниска, поради големия обем на изпръскване.

Запомнете, всеки продукт има плюсове и минуси. Ако сте на място,  без достъпно електричество наоколо, за да включите компресор, този CO2 резервоар е вашето спасение. Ако знаете всичко това, което написахме в статията, няма да имате проблеми.